Lønn

Lønnskjøring

Etter at du har satt opp lønnsinnstillingene og lagt til dine ansatte kan du endelig opprette din første lønnskjøring i regnskapsystemet!

Se kort video om hvordan du raskt kommer i gang med lønnsmodulen i Luca Regnskap.

Trinn 1: Ny lønnskjøring

1. Gå til «Lønn» > «Lønnskjøringer»
  2. Klikk på «Ny lønnskjøring»
  3. Velg dato før lønnskjøring og huk av for ansatte som du skal kjøre lønn på
  4. Klikk «Opprett lønnskjøring»

Trinn 2: Rediger lønnsutbetalingen

Basert på detaljene og lønnslinjene du har lagt inn på de ansatte vil det nå opprettes en lønnsutbetaling. Du må fortsatt gå over denne og sjekke at den er riktig. Husk å legge inn antall timer på ansatte som får timelønn.

1. Klikk på «Rediger lønnslipp» for å se eller redigere på lønnslinjene. Her legger du til timer på ansatte som får timebetalt.
  2. Klikk på de tre prikkene helt til høyre for flere detaljer. Her kan du se en forhåndsvisning av lønnsslippen til den ansatte.
  3. Klikk på knappen nede til høyre, «Neste steg», når du er klar.

Trinn 3: Ferdigstill og send lønnslipp

Når du er fornøyd med lønnskjøring og er klar til å kjøre lønnen, klikk på «Ferdigstill lønnsslipper». Denne handlingen kan ikke angres, så ikke klikk her før du er sikker på at du har fått med deg alt i lønnskjøringen.

1. Klikk på «Ferdigstill lønnsslipper»
  2. Nå vil lønnskjøringen bokføres i en journal som du finner i bilagslisten din. Lønnslipp vil også sendes ut til hver av de ansatte.
Hvis en ansatt ikke har mottatt lønnsslipp, sjekk at du har husket å legge inn en e-postadresse på den ansatte. Lønnsslippen kan også lastes ned på den ansatte og sendes manuelt.

Trinn 4: Betal lønn

Nå er det tid for å overføre pengene til de ansatte og skatten til skattetrekkskontoen. Hvis du har bankintegrasjon med betalingsintegrasjon kan du sende betalingen rett fra regnskapet til nettbanken. Betalinger som allerede er gjort fra nettbanken må registreres som “Allerede betalt”.

1. Klikk på «Betal»
  2. Fyll ut og klikk «Registrer betaling»

Betalingen vil da også registreres i samme journal som lønnskjøringen.

Trinn 5: Lever a-melding til Altinn

Til slutt er det viktig å levere a-meldingen. Denne brukes blant annet til å regne ut personskatt, arbeidsgiveravgift og til offisiell statistikk. Hvis du klikker på «Send til Altinn» kan du sende a-meldingen rett inn til Altinn fra regnskapssystemet. Dette forutsetter at du har satt opp Altinn-integrasjonen.

Du har også muligheten til å registrere at du allerede har levert a-meldingen manuelt i Altinn ved å klikke på de tre prikkene > «Har blitt sendt inn manuelt», hvis du har levert manuelt.

Nå er lønnskjøringen er fullført! Du har full oversikt over dine lønnskjøringer under «Lønn» > «Lønnskjøringer». Husk å betale din skatt og arbeidsgiveravgift under «Lønn» > «Skatt og AGA» når den tid kommer.

Angående lønningsdag - Regler

Husk at tidspunkt for utbetaling av lønn skal være spesifisert i en skriftlig arbeidsavtale med den ansatte, i henhold til arbeidsmiljøloven § 14-15. I Norge er det vanlig å avtale at lønn utbetales én gang i måneden, men hvis dette ikke er avtalt skal lønn utbetales minst to ganger per måned.