Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Delbetaling


Hva er en delbetaling?

En delbetaling betyr at salgssummen for en vare eller tjeneste deles opp i flere beløp. Dette er blitt mer og mer vanlig når vi som forbrukere kjøper elektronikk, møbler, etc. Vanligvis avtales det at varen skal delbetales månedlig, og fra 3 til 36 måneder.

I noen tilfeller er det selgeren/butikken du handler i som da er kreditor, men de fleste bedrifter tilbyr delbetaling gjennom et finansieringsselskap.

Se vår korte forklaring på hva en delbetaling er

Avtale delbetaling med kunder

Det er ikke noe i veien for at du lar kundene dine delbetale de varene eller tjenestene du selger. Om det er gunstig blir opp til deg å vurdere. Sørg uansett for å ha en klar avtale med kunden. Skriv gjerne i tekstfeltet på fakturaen at fakturabeløpet er en delbetaling, og spesifiser totalsummen og hvor mye som eventuelt gjenstår å betale.

Når kunden betaler deler av faktura

Hvis en av kundene dine betaler kun en del av fakturaen du sendte, vil dette vises i det vi kaller reskontro, det vil si en underkonto der du ser hva hver enkelt kunde skylder. Luca oppretter en reskontro automatisk når du registrerer kundene og leverandørene dine med navn, adresse og så videre.

Eksempel:

  • Du fakturerer kunden 5 000 kroner
  • Kunden gjør en delbetaling på 3 000 kroner
  • Du registrerer innbetalingen, og Luca bokfører beløpet
  • I reskontro vil du nå se at kunden fortsatt skylder 2 000 kroner

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer