Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Elektronisk faktura


En elektronisk faktura er en regning til en kunde som sendes ut til kunden digitalt - ikke per brev.

Store fordeler med elektronisk faktura

Fordelen med å sende faktura elektronisk er at dette er rimeligere enn å sende faktura som brev. Og det er ikke bare avsenderen som nyter godt av å sende faktura elektronisk: For kunden (fakturamottakeren) er det betydelig enklere og rimeligere å håndtere elektroniske faktura.

Det finnes forskjellige former for elektroniske faktura. Her kan du lese mer om disse:

EHF-faktura

En faktura i elektronisk handelsformat (EHF), ofte kalt EHF-faktura, kan du sende til de fleste norske bedrifter. Privatpersoner (forbrukere) kan vanligvis ikke ta imot EHF-faktura. EHF-fakturaen sendes elektronisk rett inn i kundens regnskapsprogram. Dette er svært praktisk for mottakeren (kunden), siden den slipper å åpne et brev, scanne og laste opp faktura. I tillegg vil mottakeren få mye av fakturainformasjonen som strukturerte data - slik at mottakerens regnskapsprogram f.eks. “skjønner” hva fakturabeløp er og når fakturaen skal betales - istedenfor at et menneske må skrive inn denne informasjonen i regnskapsprogrammet.

Vipps Regning

Mens EHF er for elektronisk fakturering til bedrifter, så er Vipps Regning en måte å sende elektroniske faktura til privatpersoner (forbrukere) på. Da vil kunden få regningen direkte opp i Vipps-appen på mobilen og kan trykke på “Ja, betal denne” der og da umiddelbart. Kunden slipper å skrive inn beløp, bankkontonummer, KID-nummer, osv.

Faktura per e-post

Mens ehf-faktura krever at bedriften har et regnskapsprogram og Vipps Regning krever at privatpersonen har Vipps, så finnes det en “backup”-løsning, som forsåvidt også er elektronisk - og det er å sende fakturaen via e-post.

Omtrent alle kan ta imot en faktura per e-post, og alle vet hvordan de kan betale en slik faktura i nettbanken sin.

Fordelen for avsenderen er fortsatt er at faktura per e-post er rimeligere enn per brev, og mottakeren slipper å hente posten og å drive med scanning av en papirfaktura. Men mottakeren må gjøre noe mer jobb selv enn om fakturaen hadde kommet som EHF-faktura eller som Vipps Regning.

Slik sender du elektronisk faktura

I Luca Regnskap kan du sende elektroniske faktura både som EHF-faktura til bedrifter eller som Vipps Regning til privatpersoner, eller per e-post (til både bedrifter og privatpersoner). Her finner du en guide til fakturering og her finner du en guide til å motta elektroniske faktura (EHF).

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer