Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Lønnskostnader


Hva er lønnskostnader?

Lønnskostnader betyr mer enn den lønnen som du betaler dine ansatte hver måned. Arbeidsgiveravgift, feriepenger og pensjonsinnskudd er blant det som inngår i lønnskostnadene. Denne artikkelen forklarer dette nøyere.

Hvilke type lønnskostnader finnes det?

For deg som arbeidsgiver er det bruttolønnen som er viktig. Det er denne du regner arbeidsgiveravgift, feriepenger og pensjonsinnskudd fra. Yrkesskadeforsikring er også en del av lønnskostnadene til bedriften, denne varierer ettersom hvilken bransje bedriften befinner seg i.

Arbeidsgiveravgift trekkes av både bruttolønn og ferielønn. Satsen som benyttes er som regel 14,1%, men dette er avhengig av hvor i landet bedriften opererer. Arbeidsgivere i Nord-Norge betaler for eksempel ikke arbeidsgiveravgift.

Feriepenger trekkes etter forskjellige satser, avhengig av alderen til arbeidstakeren og hvor lang ferie arbeidstakeren har rett til. Som hovedregel vil feriepenger trekkes slik:

  • Arbeidstakere under 60 år
    • 4 uker ferie - 10,2% av brutto lønn som feriepenger.
    • 5 uker ferie - 12% av brutto lønn som feriepenger.
  • Arbeidstakere over 60 år
    • 4 uker ferie - 12,5% av brutto lønn som feriepenger.
    • 5 uker ferie - 14,3% av brutto lønn som feriepenger.

Pensjonsinnskudd skal minimum utgjøre 2% av all brutto årslønn mellom 1G og 12G. Pr. 2022 utgjør G, grunnbeløpet, kr 106 399.

I offentlig sektor vil arbeidstakeren spare opp pensjon fra første krone tjent, altså fra og med 0G. I privat sektor derimot, er ikke arbeidstakeren nødvendigvis berettiget til pensjonsavsetning fra lønn under 1G.

Både i offentlig og privat sektor er all lønn som overstiger 12G, altså kr 1 276 788, ikke berettiget til pensjonsavsetning.

Merk at det er opptil arbeidsgiveren å bestemme hvor høy sats de skal benytte for å gjøre innskudd til de ansattes pensjonsordning og at dette igjen varierer mellom de forskjellige lønnsnivåene. Maksimalsatsen for pensjonsavsetning av lønn opptil 7,1G er på 7%. På lønn mellom 7,1G og 12G er maksimalsatsen på 25,1%.

Yrkesskadeforsikring er også en del av lønnskostnadene. Denne skal dekke ansattes tap, utgifter og eventuell erstatning ved ulykke dersom denne er påført i jobbsammenheng. Denne varierer betraktelig ettersom hvilken bransje som bedriften opererer i, for eksempel er en bygningsarbeider mer utsatt for skader enn det en kontorarbeider er - og det kreves derfor dyrere forsikringsordninger til denne yrkesgruppen.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer