Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Solgte varers inntakskost


Hva er solgte varers inntakskost?

Det er viktig å holde oversikt over innkjøpsprisen på varene dine, kanskje spesielt etter du har solgt dem. Dette av flere grunner, men viktigst for å kunne gjøre beregninger på hvor lønnsom virksomheten din har vært. Et begrep som brukes for å beskrive dette, er solgte varers inntakskost. Denne artikkelen tar deg raskt i gjennom hvordan du selv kan regne deg frem til den, samt hva den kan brukes til.

Hvordan regner jeg ut solgte varers inntakskost?

For å kunne si noe om lønnsomheten din for en spesifikk periode, er det nødvendig å vite innkjøpsprisen på akkurat de produktene som er solgt i denne perioden. Dette kan du gjøre ved å benytte følgende formel:

Varelager pr. 01/01

+ Varekjøp gjennom året

- Varelager pr. 31.12

= Solgte varers inntakskost

Hva sier solgte varers inntakskost om lønnsomheten?

Du kjøper varer til forskjellige tider og forskjellige priser. Tilsvarende vil du selge varene dine til forskjellige tider og priser. Ved å regne ut solgte varers inntakskost, vil du kunne finne ut den gjennomsnittlige kostnaden for varene som har passert gjennom virksomheten din. Dette tallet vil kunne gi en pekepinn på hvorvidt du kjøper varer fra de rette leverandørene, eller om det kanskje finnes en konkurrent som kan tilby deg varene til en rimeligere pris - noe som videre kan øke lønnsomheten i virksomheten din.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer