Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Derivater


Hva er derivater?

Verdipapirer som er avhengige av utviklingen på andre verdipapirer kalles for derivater innen finans. Det finnes flere typer, men alle har til felles det at verdien på derivatet avhenger av verdien på et annet verdipapir, for eksempel en aksje.

Eksempler på derivater:

  • Du har en opsjon (et verdipapir) som gir deg rett til å kjøpe en aksje (et annet verdipapir) til fastsatt pris innen en bestemt dato
  • Du inngår en såkalt future som forplikter deg til å kjøpe et annet verdipapir på et bestemt tidspunkt og til en bestemt pris
  • Du inngår en CFD (differansekontrakt) om utveksling av differansen kursutviklingen i et annet verdipapir

En noe enklere beskrivelse av derivater er at de er kontrakter om en eller annen form for handel i et annet verdipapir i fremtiden. Vilkårene settes nå, mens selve handelen skal skje senere.

Derivater mest for proffene

Derivater er ganske komplekse og innebærer dermed økt risiko for personer uten kunnskap og erfaring. Derfor er det stort sett bare det profesjonelle finansmarkedet og større investorer som handler derivater. De fleste banker og mange meglerhus krever også at du må være en profesjonell aktør for å få handle derivater gjennom deres selskap.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer