Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Eiendeler


Hva er eiendeler?

I føring av regnskap opererer vi med noe som heter en balanse. Denne oppstillingen fungerer som en oversikt over alle tingene du eier, samt hvordan du har anskaffet dem. Den ene siden ser man eiendelene dine, tingene du eier, og på den andre ser man hvordan du har anskaffet dem. Denne artikkelen forklarer fort og greit hva eiendeler er, hvilke typer vi har og hva de betyr for bedriften din.

Se vår korte forklaring på hva eiendeler er

Forskjellige typer eiendeler

Vi har to typer eiendeler: anleggsmidler og omløpsmidler. Kort fortalt er anleggsmidler de tingene som bedriften planlegger å eie over lengre tid og som brukes i driften, eksempler på slike er maskiner og bygninger. Omløpsmidlene derimot er ikke planlagt varig eierskap og skal helst sirkulere i bedriften så fort som mulig, eksempler er penger som bedriften har i banken og beholdningen i varelageret.

Hva forteller et selskaps eiendeler oss?

Det er ofte et godt tegn at en større andel av kapitalen i bedriften er bundet i anleggsmidler enn i omløpsmidler. Tenk deg selv: penger i banken genererer bare en liten fortjeneste, men hvis du heller kjøper en leilighet så kan denne leies ut og du kan få inn leieinntekter samtidig som at leiligheten stiger i verdi. Dersom store deler av kapitalen er bundet i omløpsmidler, for eksempel varelager, kan dette også være et signal om at bedriften ikke har høy nok omløpshastighet og dermed ikke evner å få solgt varene sine raskt nok - som igjen er å anse som et faresignal.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer