Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Gjeld


Hva er gjeld?

Gjeld er noe så og si alle kommer til å være borte i på et eller annet tidspunkt i livet og det er derfor viktig å vite forskjellen på de ulike gjeldsformene vi har. Denne artikkelen tar deg raskt i gjennom det du bør vite om dette.

God gjeld

Gjeld er et samlebegrep for å skylde penger, men det er ikke med det sagt at all gjeld må forbindes med noe negativt. Det er nemlig slik at det finnes god og dårlig gjeld. For deg som privatperson er boliglån noe du mest sannsynlig kommer til å være borte i. Denne kan være til ulempe for deg, men den kan også være til fordel for deg. Si at du tar opp et boliglån for å kjøpe en leilighet som du skal leie ut. Månedlig avdrag på lånet er 10 000kr, mens du kan forvente å motta husleieinntekter på 12 500kr hver måned. Du vil dermed sitte igjen med 2500kr i overskudd, eller 30 000kr i året, som følge av at du tok opp boliglånet. Opptak av boliglån kan i mange tilfeller vise seg å være en lur ting å gjøre, da slike lån gjerne har lavere rentekostnader og lengre nedbetalingstid enn de kortsiktige lånetypene.

Dårlig gjeld

Som du helt sikkert er godt klar over, finnes det også mange typer lån som være med på å true økonomien din. Opptak av forbrukslån eller hyppig bruk av kredittkort er eksempler på slike, disse lånetypene har kort nedbetalingstid og ofte svært høye rentekostnader. I tillegg til dette, viser statistikk at bruk av kredittkort ofte benyttes til formål som ikke tilføyer brukeren noen reell verdi. Det kan være fort gjort å gå i luksusfellen, så du gjør lurt i å begrense bruken av slike lån til det rent nødvendige.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer