Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Overskudd


Hva er overskudd?

Du har helt sikkert hørt dette ordet før og har en god anelse om hva det betyr. Overskudd defineres i regnskapssamenheng som forskjellen mellom totale inntekter og totale kostnader gjennom et år. Altså er overskuddet det bedriften sitter igjen med etter at kostnader er trukket fra, men hva skjer med overskuddet og hvem er det som får det?

Skatt av overskudd

Dersom bedriftens totale inntekter er større enn de totale kostnadene, vil bedriften som nevnt sitte igjen med et overskudd - hvis motsatt, har bedriften gått i underskudd. Overskuddet må beskattes og for aksjeselskaper er skattesatsen på 22%. For enkeltpersonforetak er skattesatsen varierende, da eieren selv må gå inn og endre på sitt personlige skattekort ved overskudd. Beskatningen av overskudd i enkeltpersonforetak er derfor avhengig av eierens inntekt utover enkeltpersonforetaket, men de fleste ENK skatter mellom 30-45%.

Hva skjer med bedriftens overskudd?

Etter skatt er fratrukket og årsresultatet er klart, må eierne i bedriften beslutte hva overskuddet skal brukes til. Her er det hovedsaklig to steder disse pengene kan finne veien: overføring til bedriftens egenkapital eller til utbetaling av utbytte til eierne. Det er situasjonsbestemt hvilke poster som får den største andelen, men vanligvis gir det mest mening å overføre brorparten av overskuddet til egenkapitalen i bedriften.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer