Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Halv skatt (før jul)


Hva betyr halv skatt før jul?

For de fleste så betyr halv skatt før jul mer penger til å kjøpe julegaver for, denne artikkelen forklarer hvordan beskatningen før jul fungerer.

Hvordan fungerer halv skatt før jul?

Skattebetalingsloven setter rammene for hvordan lønn med halv skatt skal utbetales. De viktigste punktene beskrives under:

  • Dersom lønningsdagen faller etter den 20. dagen i måneden, skal novemberlønningen som hovedregel være trekkgrunnlaget for halv skatt.

Eksempel: Om lønn utbetales den 28. og vanlig skattesats for den ansatte er 28%, skal det kun trekkes 14% skatt av novemberlønningen.

  • Dersom lønningsdagen faller før den 20. i måneden, skal desemberlønningen som hovedregel være trekkgrunnlag for halv skatt.

Eksempel: Om lønn utbetales den 18. og vanlig skattesats for den ansatte er 28%, skal det kun trekkes 14% skatt av desemberlønningen.

  • Dersom den ansatte mottar 2-ukers lønnsutbetaling, kan enten den siste lønningen i november eller den første lønningen i desember utbetales skattefritt - se retningslinjene mtp. lønningsdato i punktene over.

Hvorfor er det halv skatt før jul?

Staten trekker mer i skatt de første 11 månedene, slik at de kan jevne ut beskatningen ved å trekke mindre ved årets slutt. Slik kan vi skattebetalere få mer å rutte med ved slutten av året - noe som kan være fint når høytiden nærmer seg. Halv skatt før jul fungerer med andre ord som en slags budsjetteringshjelp fra staten.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer