Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Kost og losji


Hva er kost og losji?

Uttrykket blir som oftest brukt i sammenheng med reisekostnader, men hva er det egentlig? “Kost og losji” er et uttrykk som brukes for å beskrive grunnleggende levekostnader, som oftest knyttet til mat og opphold. Som en del av arbeidsavtalen din kan arbeidsgiveren tilby støtte/kompensasjon for dette, spesielt der du er forventet med å bo/reise i sammenheng med jobben. 

Hvis du har ansatte som reiser i jobbsammenheng, er du som arbeidsgiver pliktig til å dekke deler av reisen.

  • “Kost” refererer til nødvendig mat og drikke. I en avtale med arbeidsgiver kan dette inkludere at du får utbetalt fra avtalte satser som skal gå til alle måltider (frokost, lunsj og middag).
  • “Losji” refererer til et sted å bo eller overnatte. Dette kan innebære opphold i leilighet, hotell, hybel eller annet type bosted. 

Utbetaling av kost og losji

Utgifter knyttet til kost og losji blir betalt tilbake på den ansatte sin neste lønning. Som regel blir dette gjort etter forhåndsbestemte satser. De vanligste satsene som blir brukt er statens satser. Dette er de samme satsene staten bruker for sine ansatte. Det er faste beløp av slike tilbakebetalinger som kan utbetales uten at det blir trukket skatt fra den ansattes lønning. Disse faste beløpene er det skattedirektoratet som bestemmer hvert år, og kan bli referert til som forskuddssatsene.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer