Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Kredittsjekk


Hva er en kredittsjekk?

En kredittsjekk er når du gjør en kontroll av økonomien til en bedrift eller en privatperson. Dette gjøres for å redusere risikoen for tap når du gir kreditt eller lån til noen. Vi bruker ordet kredittvurdering om det samme.

Se vår korte forklaring på hva en kredittsjekk er

Kredittsjekken foretas av et byrå

For å kredittsjekke noen kontakter du et såkalt kredittopplysningsbyrå, for eksempel Bisnode, Creditsafe eller Evry. Byråene har konsesjon fra myndighetene til å samle inn økonomisk informasjon om alle privatpersoner og virksomheter som har økonomisk aktivitet i Norge.

Byråene utarbeider en såkalt kredittscore for hver enkelt person eller bedrift. Vanligvis går scoren fra 0 til 100, eller 0 til 1000. Lav score betyr høy risiko for tap/manglende betaling, mens høy score betyr lav risiko for tap/manglende betaling. Faktorene som påvirker scoren er blant annet alder, inntekt, gjeld og betalingshistorikk.

Kredittopplysningsbyråene gir anbefaling om du bør eller ikke bør gi kreditt til kunden. Anbefalingen er primært basert på kredittscoren og om hvorvidt kunden er registrert med en betalingsanmerkning.

Du må ha saklig grunn for å kredittsjekke

Det er ikke anledning til å kredittsjekke noen hvis det ikke foreligger en saklig grunn. Salg på kreditt er som regel saklig grunn. Hvis du sender faktura for det du selger i etterkant av å ha levert varen eller tjenesten, så har du saklig grunn.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer