Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Nettolønnsordning


Hva er en nettolønnsordning?

Nettolønnsordning er en privatrettslig avtale om at arbeidsgiveren skal dekke skatt og avgifter av den ansattes lønn. For eksempel kan en ansatt ha en avtale om at den utbetalte månedslønnen skal alltid være 50 000 kr, uansett hva skattekortet sier og uansett hvor mye den ansatte skal betale i trygdeavgift.

Se vår korte forklaring på hva en nettolønnsordning er

Beregne skatt og avgifter på nettolønn

Nettolønnen må omregnes til bruttolønn (oppgrossing) for å finne beregningsgrunnlaget for skatt, arbeidsgiveravgift og trygdeavgift. Beregningen kan gjøres enkelt med denne kalkulatoren fra Skatteetaten, så fremt den ansatte har tabellkort.

Hvis den ansatte har skattekort for kildeskatt på lønn, vil beregningen ikke bli helt korrekt. I så fall kan partene avtale at det for eksempel ved årets slutt skal foretas en nøyaktig beregning og justering av nettolønnen.

Ansvar ved nettolønnsordning

Det er arbeidsgiveren som er ansvarlig for at oppgrossing og rapportering blir korrekt i a-meldingen. Veiledning for hvordan dette gjøres finner du her hos Skatteetaten.

Den ansatte er imidlertid alltid selv ansvarlig for at fastsatte skatter og avgifter blir betalt. Et eventuelt krav om betaling av restskatt vil derfor rettes til den ansatte, og ikke til arbeidsgiveren. Den ansatte plikter også å levere skattemelding, selv om det er inngått avtale om nettolønnsordning.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer