Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Omtvistet krav


Hva er et omtvistet krav?

Et omtvistet krav foreligger når kjøperen av en vare eller tjeneste påstår at det er noe feil med leveransen, og derfor nekter å betale den fulle avtalte prisen. Slike feil kan være uteblitt eller forsinket levering, levering av feil vare, skader på varen, osv. I en slik situasjon kan selgeren ikke drive inn det omtvistete kravet gjennom vanlig inkasso.

Hva gjør jeg om en kunde bestrider et krav?

Når en kunde påberoper seg en feil ved leveransen din, kan du ikke sende saken til inkasso.

Vi anbefaler deg å undersøke hva som har skjedd og om kunden har lidt en reell ulempe. I slike situasjoner er ofte den beste løsningen å komme til en avtale med kunden, f.eks. om et prisavslag som kompensasjon. Pass på at du får alle opplysninger skriftlig fra kunden, og at du inngår en skriftlig avtale (e-post) med kunden.

Dersom du ikke kommer til enighet med kunden, så er det neste steget å ta saken til forliksrådet, en form for mini-domstol som tar seg av saker der man krangler om noen tusen eller noen titusen kroner.

Dersom kunden ikke har noe reelt å klage over, og ingen grunn til å holde tilbake betalingen, så må du også fått slått det fast i forliksrådet.

Hvordan bestrider jeg et krav?

Dersom du har kjøpt noe og selgeren har ikke levert ihht avtalen, så må du informere selgeren om det skriftlig så fort som mulig. Beskriv saklig og i detalj hva som er feil. Jo mer dokumentasjon du kan sende over skriftlig, jo sterkere står du. Ta gjerne med hvordan du kunne tenke deg en løsning kunne se ut (f.eks. prisavslag), men vær realistisk.

Dersom selgeren sender saken videre til inkasso, så melder du til inkassoselskapet at du har bestridt kravet. Da trekker de seg og saken går tilbake til selgeren, som må ta saken til forliksrådet, en form for mini-domstol.

Dersom du bestrider et krav uten god grunn, må du regne med at det kan falle noen gebyrer og kostnader på deg.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer