Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Inkasso


Hva er inkasso?

Inkasso er en prosess for å få en kunde som ikke har betalt regningen innen fristen til å gjøre opp for seg.

Verktøyene som brukes oftest innenfor inkasso er purring og inkassovarsel. Deretter kan saken sendes til et inkassoselskap for videre oppfølging, eller man kan kjøre egeninkasso mot skyldneren.

Betalingspåmminnelse

En betalingspåminnelse er en relativ “uformell” påminnelse til kunden om at kunden må betale regningen. Den kan alltid sendes, og det er lite forskjell mellom å sende en betalingspåminnelse og det å sende en e-post med beskjed “Vi minner deg om å betale fakturaen”. Det er opp til deg om du vil sende en betalingspåminnelse.

Purring

En purring er en noe mer “formell” og strengere påminnelse til kunden om at kunden må gjøre opp for seg.

Den kan sendes dagen etter forfallsdatoen på den opprinnelige fakturaen. Dersom du vil ta med purregebyr på purringen, må du vente 14 dager etter opprinnelig forfallsdato.

Det er frivillig å sende purring, og i purringen vil kunden finne en betalingsfrist på 14 dager fra purringsdatoen.

Du kan lese mer om purring her.

Inkassovarsel

En inkassovarsel er en streng påminnelse til kunden om at kunden må betale for det kunden har kjøpt.

Akkurat som purringen kan den sendes dagen etter forfallsdatoen på den opprinnelige fakturaen. Dersom det skal være et purregebyr på inkassovarselen, så kan den først sendes 14 dager etter opprinnelig forfallsdato.

Inkassovarselen gir kunden en ny betalingsfrist på 14 dager. Du må ha sendt inkassovarsel før du kan gå videre til inkassosak, så det er et nødvendig steg i innkrevingen dersom kunden ikke har betalt før.

Du kan lese mer om inkassovarsel her.

Inkassosak

Dersom kunden ikke har betalt innen fristen på inkassovarselen, kan du sende saken videre til et inkassobyrå, som så vil kjøre inkassosaken for deg.

Under en inkassosak påløper det fort store gebyrer for skyldneren. Often fører den til at skyldneren gjør opp for seg, ellers kan det i siste konsekvens sendes en utleggsbegjæring til namsmannen eller kravet kan dekkes gjennom tvangssalg av eiendeler.

Egeninkasso

Alternativet til å sende en sak videre til et inkassobyrå er å bruke egeninkasso. Da står du selv for innkrevingen av pengene, uten hjelp fra et inkassoselskap. Det er fullt mulig å gjøre, men da må du sette av tid til det og være ekstremt nøye med å oppfylle alle formkrav.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer