Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Regnskapsår


Hva er et regnskapsår?

Et regnskapsår er som ordet indikerer regnskapet for et år. Regnskapsåret følger kalenderåret fra 1. januar til 31. desember.

Finansdepartementet kan i noen tilfeller gjøre unntak og bestemme at regnskapsåret skal være kortere eller lengre.

Se vår korte forklaring på hva et regnskapsår er

Regnskapsår for en nystartet bedrift

For en nystartet bedrift kan det første regnskapsåret være både kortere og lengre enn kalenderåret, men aldri mer enn 18 måneder.

  • Hvis du for eksempel etablerer bedriften i oktober 2023, kan du velge selv om regnskapsåret skal være fra startdatoen og ut 2023, eller om oktober, november og desember 2023 skal inkluderes i regnskapsåret 2024.
  • Etablerer du i stedet bedriften mellom 1. januar og 31. juni 2023, blir det første regnskapsåret også de måneden drift du hadde for resten av 2023. Du kan ikke flytte disse månedene til 2024 fordi da blir regnskapsåret mer enn 18 måneder.

Andre avvikende regnskapsår

Sesongbetonte bedrifter får som regel dispensasjon til å avvike fra prinsippet om at regnskapsåret skal følge kalenderåret.

Dette er som regel firma som kun har drift i sesong (fornøyelsesparker, skianlegg, badeanlegg, festivaler og lignende). Hvis driften for eksempel varer fra november til mars, er det lite hensiktsmessig med ett resultatregnskap for november og desember, og så et nytt resultatregnskap for januar februar og mars.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer