Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Skattetrekkskonto


Hva er en skattetrekkskonto?

En skattetrekkskonto er en bankkonto for skatten som arbeidsgiveren trekker fra ansattes lønn.

Når du utbetaler lønn, så trekker du dine ansatte for skatt, og denne skatten “mellomlagres” på et skattetrekkskonto, inntil du betaler den inn til kemneren.

Hva er forskjellen mellom en vanlig bankkonto og en skattetrekkskonto?

En skattetrekkskonto fungerer som en vanlig bankkonto (driftskonto) i og med at den har et vanlig kontonummer og at du kan overføre penger til den.

Forskjellen ligger i at den kun skal brukes til å “parkere” skatt som arbeidsgiveren har trukket fra lønn til sine ansatte og til å så betale trukket skatt inn til kemneren. Faktisk er kontoen sperret for alle andre måter å ta ut penger på - de kan kun overføres til kemneren!

Må jeg ha et skattetrekkskonto?

Dersom du har ansatte og utbetaler lønn må du ha en skattetrekkskonto. Det vil også gjelde for ENK som har andre ansatte. Dette er slik at arbeidsgiveren skal sikre at skatten til de ansatte blir utebetalt, ved at dette låses fast til en spesiell bankkonto.

Dersom du ikke har ansatte har du ikke behov for skattetrekkskonto.

Hva er formålet med skattetrekkskonto?

Skattetrekkskontoen brukes til å “parkere” eller “sette til side” skatt som du har trukket fra ansattes lønninger. Du kan tenke på det slik at det er de ansatte som “eier” disse pengene, og som bedrift må du sende de videre til kemneren. Tanken bak dette er at disse pengene ikke skal stå på bedriftens vanlige bankkonto, for å unngå at de brukes opp av bedriften.

Hvordan bruker jeg en skattetrekkskonto?

  1. Under lønnskjøringen beregner du for mye skatt hver ansatt skal trekkes, basert på den ansattes lønn og skattekort.
  2. Du overfører lønn til de ansatte og skattetrekk til skattetrekkskonto.
  3. En gang i måneden betaler du skattetrekk fra skattetrekkskonto til kemneren.

I et regnskapsprogram som Luca Regnskap er denne prosessen automatisert og vi veileder deg steg for steg. Du kan lese vår guide om lønnskjøring.

Hvordan skaffer jeg med et skattetrekkskonto?

I de fleste nettbanker kan du bestille et skattetrekkskonto digitalt, og det blir vanligvis tilgjengelig umiddelbart dersom du allerede er kunde i banken.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer