Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Soliditet


Hva er soliditet?

Det er en vanlig tanke at så lenge du har nok penger til å betale regningene akkurat nå, vil du klare deg fint i fremtiden. Dette er ikke nødt til å være tilfellet, denne artikkelen forklarer hvorfor.

Solid og likvid - hva er forskjellen?

Du har kanskje hørt at en bedrift gjerne kan være likvid uten at den er solid - bedriften har altså en høy likviditetsgrad, men lav grad av soliditet. På godt norsk betyr dette at bedriften har evne til å betale for seg på kort sikt, men at den på lengre sikt vil kunne gå en usikker tid i vente. Soliditeten i bedriften angir altså hvor godt rustet den er til å gå i underskudd over tid.

Hvordan finner jeg ut om bedriften min er solid?

Soliditet regnes som et mål på hvor stor del av eiendelene som er anskaffet med bruk av egenkapital. Dersom en bedrift for eksempel har soliditetsgrad på 100%, har denne bedriften anskaffet alle sine eiendeler kun ved bruk av egne midler helt uten bruk av lån. Desto mer solid bedriften er, jo mindre risiko innebærer det og den vil kunne tåle å gå i underskudd over lengre tid.

Du kan selv regne ut soliditetsgraden i bedriften din ved bruk av denne formelen:

[ egenkapital / Totalkapital (sum balanse) * 100 ]

Den generelle huskeregelen er at soliditetsgraden bør være på minst 30% for at bedriften skal kunne regnes som solid. Altså bør 30% av eiendelene være fullstendig finansiert av egne midler, uten lån.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer