Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Unntatt mva


Hva vil det si at omsetningen er unntatt mva?

Dersom omsetningen din er unntatt mva, vil det si at det ikke skal beregnes mva i prisen. Slik omsetning skal ikke føres opp i mva-meldingen og bedriften skal heller ikke registreres i mva-registeret som følge av den. Bedriften følger altså ikke merverdiavgiftsloven.

Se vår korte forklaring på hva unntatt mva betyr

Hvilken omsetning er unntatt mva?

Det finnes flere goder som er unntatt avgiftsplikt. Blant disse finner vi medisiner, helsetjenester og undervisningstjenester.

Unntatt mva er forskjellig fra fritatt for mva

Dersom bedriften er unntatt mva, skal det verken legges til mva på salget eller meldes inn noe som helst vedrørende mva til skatteetaten. En bedrift med mva-unntak kan se bort fra merverdiavgiftsloven, trenger ikke å mva-registrere seg og får følgelig ikke mva-fradrag for ting som kjøpes inn til bruk i bedriften. Eksempler på mva-unntatte virksomheter kan være universiteter og medisinske institusjoner, inntekten deres er dermed unntatt mva.

Her skiller vi mellom unntak og fritak.

Når en bedrift selger en vare med såkalt nullsats, heter dette fritatt omsetning. En butikk kan gjerne selge matvarer (15% mva), tobakk (25% mva) og aviser (0% mva, nullsats). Omsetningen fra avisene skal også føres opp i mva-meldingen, men det skal ikke legges til mva i prisen. En slik virksomhet plikter å registrere seg i mva-registeret når beløpsgrensen nås og følger dermed mva-loven.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer