Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Varemerke


Hva er et varemerke?

Et varemerke er en logo, et navn, et symbol eller lignende som skiller varene eller tjenestene du selger fra andres tilsvarende tilbud. For eksempel er Luca Regnskap et varemerke på regnskapsprogrammet utviklet av Luca Labs AS. På samme vis er eple-logoen, navnet iPhone, og så videre, varemerker fra selskapet Apple.

Se vår korte forklaring på hva et varemerke er

Registrering av varemerke

Varemerket eller varemerkene til din bedrift kan være meget verdifulle, og du vil ikke at andre skal kapitalisere på dine idéer og ditt arbeid. Heldigvis kan du registrere eierskap til varemerket, slik at du har enerett til bruken av det.

Registrering av varemerke, både nasjonalt og internasjonalt, foretas hos Patentstyret ved at du søker om dette. Søknaden leverer du enten direkte via Patentstyrets nettside, eller via Altinn.

Patentstyret har en veiviser som tar deg gjennom prosessen:

Hvor lenge gjelder en registrering av varemerke?

Gyldigheten av et registrert varemerke er 10 år, men du kan fornye registrering så lenge du vil. Merk deg at det er en bruksplikt knyttet til registreringen. Registreringen kan bli slettet etter fem år dersom varen ikke er brukt, det vil si omsatt eller markedsført av den som registrerte det. For at et varemerke skal slettes må noen sende krav om dette til Patentstyret.

Les mer om registrering av varemerke på Patentstyrets nettside.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer