Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Allmennaksjeselskap (ASA)


Hva er et allmennaksjeselskap (ASA)?

Et allmennaksjeselskap er en norsk selskapsform som i praksis opererer likt som et vanlig aksjeselskap. Hovedforskjellen fra et vanlig AS, er at et ASA er børsnotert. Dette innebærer at selskapet ikke bare eies av noen få personer, men at hvem som helst kan kjøpe aksjer i selskapet og dermed bli deleier i det.

Se vår korte forklaring på hva allmennaksjeselskap er

Hvordan stifte et ASA?

For å starte et allmennaksjeselskap, trenger man 1 000 000kr i aksjekapital. Dette er et betraktelig høyere krav enn det som stilles til et vanlig aksjeselskap, og det er blant annet derfor at antallet eiere i et ASA kan være så høyt som det er - det er ikke mange enkeltpersoner som kan eller vil stille med et så høyt beløp alene.

Omdanning fra AS til ASA

En annen måte å stifte et allmennaksjeselskap på, er å gjennomføre en kapitalforhøyelse i aksjeselskapet slik at det møter minimumskravet til aksjekapital på 1 000 000kr og dermed kan omdannes til ASA.

Beslutningen stemmes frem i selskapets styre, men også i generalforsamlingen - hvor det kreves at 2/3 stemmer i favør kapitalforhøyelse. Aksjeselskapet beholder da det samme organisasjonsnummeret som tidligere, noe som forenkler rapportering til offentlige myndigheter og sørger for en mer friksjonsfri overgang enn hvis man skulle starte et helt nytt ASA.

Hvordan bli deleier i et ASA

For å bli deleier i et allmennaksjeselskap, kan du henvende deg til banken din. Der vil du få en oversikt over børsnoterte selskaper som du kan kjøpe deg inn i, samt muligheten til rådgivning fra eksperter på feltet. Det finnes også flere gode mobile plattformer hvor du kan kjøpe og selge aksjer på egenhånd uten å blande inn en tredjepart.

Husk at du kan håndtere aksjene dine sømløst i Luca sin aksjemodul!

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer