Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Aksjeselskap


Hva er et aksjeselskap?

I Norge har vi primært fire forskjellige foretaksformer for næringsdrivende, hvor de to mest sentrale er enkeltpersonforetak (ENK) og aksjeselskap (AS). Denne artikkelen forklarer kort hva sistnevnte er, samtidig hvilke fordeler og ulemper som denne selskapsformen medfører for deg som gründer.

Se vår korte forklaring på hva et aksjeselskap er

Aksjeselskap (AS)

Aksjeselskap er selskapsformen for deg som ønsker å drive din egen virksomhet uten å måtte bære all risikoen selv. Aksjeselskapet er nemlig delt inn i eierandeler som kalles for aksjer, hvor eierne av disse kalles aksjonærer. Aksjonærene, kombinert med de du eventuelt starter selskapet sammen med, er de du deler risikoen med.

Hvis selskapet mot formodning skulle gå konkurs, så vil du personlig kun stilles ansvarlig for den innskutte aksjekapitalen. Din personlige økonomi vil derfor ikke rammes like hardt ved konkurs i aksjeselskap som hvis du skulle gå konkurs med et enkeltpersonforetak.

Hvorfor velge aksjeselskap som selskapsform?

Det er mange fordeler med å starte aksjeselskap fremfor et enkeltpersonforetak. Risikofordeling som beskrevet ovenfor, er blant dem. Ved å velge AS får du også rettigheter på lik linje som de ansatte i vanlige bedrifter, noe du ikke får ved å velge ENK. Det er også regnskapsmessige fordeler ved å velge AS fremfor ENK. Blant annet betaler du kun skatt 2 ganger i året med AS, mot 4 ganger med ENK.

Hva trenger jeg for å starte et aksjeselskap?

Det er ikke all verden som skal til for å starte et aksjeselskap. Det som må være på plass er:

  • 30 000kr i startkapital. Dette beløpet kan disponeres av bedriften så snart selskapet er ferdig stiftet og operativt. Beløpet kan forøvrig også bestå av gjenstander, i et slikt tilfelle må forøvrig revisor selv vurdere og bekrefte verdien av disse.
  • BankID.
  • Noe personlig informasjon om deg og eventuelle medgründere, primært fødselsnummer.

Om dette høres interessant ut, bør du sjekke ut Snarveien - vår gratis tjeneste som forenkler hele stifteprosessen fra start til slutt! Se også vår guide dersom du lurer på noe mer vedrørende stiftelse av AS.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer