Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Bankavstemming


Hva er bankavstemming?

En bankavstemming er en kontroll av regnskapet som gjøres mot banken din. Hensikten er å kontrollere at alle transaksjoner inn og ut av bankkontoen er ført opp riktig, dette gjøres ved å sjekke at saldoen i regnskapet matcher bankutskriften.

Se vår korte forklaring på hva bankavstemmingen er

Hvorfor gjøre bankavstemming?

Bankavstemming er et nyttig verktøy for å sjekke at bedriften ikke mangler innbetalinger eller utbetalinger. Husk at bankkontoen før eller siden vil involveres i alle transaksjonene du fører i regnskapet, slik at du vil kunne kontrollere store deler av regnskapet bare ved å avstemme bankkontoene dine.

Du bør gjøre bankavstemming jevnlig, gjerne ved utgangen av hver regnskapsperiode. En god rutine er å sørge for å avstemme bankkontoene før du leverer mva-melding, altså hver andre måned.

Avstemming av bankkonto gjøres enkelt i Luca Regnskap, ved å:

  1. Logge inn
  2. Gå til “Bankkontoer”
  3. Trykk på “Avstem” - ferdig!

Ved feil i bankavstemming

Dersom saldoen i regnskapet er ulik saldoen i bankutskriften, har du mest sannsynlig gjort en eller annen slurvefeil. Dette er fort gjort og det kan heldigvis rettes opp i ganske enkelt, men det kan ta litt tid å finne feilen.

For å rette opp i feilen, må du rett og slett gå systematisk frem og sammenligne regnskapet mot bankutskriften. Merk at det alltid er bankutskriften som gjelder, så bruk denne som en rettesnor for å finne feilen i regnskapet.

Når du har funnet feilen må du gå inn i regnskapet og rette det opp. Dette gjøres enkelt i Luca, ved å logge inn og opprette et nytt bilag med summen som mangler på de aktuelle kontoene.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer