Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Fakturasalg


Hva er fakturasalg?

Fakturasalg betyr at du overlater en ubetalt kundefaktura til en bank, som så betaler deg fakturabeløpet umiddelbart, fratrukket et gebyr. Banken vil så følge opp betaling fra kunden.

Se vår korte forklaring på hva fakturasalg er

Hvor mye koster fakturasalg?

Prisen på fakturasalg er en prosentandel som banken trekker fra fakturabeløpet - f.eks. 3%. Den nøyaktive prisen er forskjellig fra bank til bank, og ofte også avhengig av hvor god kredittverdighet fakturamottakeren har. For eksempel kan banken være ganske trygg på at en stor konsern vil gjøre opp for seg, mens prøver du selge en faktura der fakturamottakeren allerede har betalingsanmerkninger, så vil banken ta en større prosentandel for å sikre seg, eller kanskje takke nei til akkurat denne fakturaen.

Fakturasalg - er det lurt?

Fakturasalg er en enkel og rask måte å skaffe seg ekstra likviditet - du får penger i kassa umiddelbart (eller neste dag). Det er en stor fordel og kan gi mange bedrifter muligheter til å vokse raskere eller til å tjene mer. Og av og til kan det kanskje sikre bedriftens overlevelse - f.eks. om man plutselig skal utbetale feriepenger og oppdager at det ikke er nok på bankkontoen.

Det du også kan tenke på er om det finnes andre løsninger å finansiere din bedrift på. For eksempel: Kan noen gi deg et lån? Vil du la noen investere i ditt AS? Eller kan du gi kundene kortere betalingstid? Det kan hende at du klarer å finne en finansieringsmåte som er rimeligere enn fakturasalg.

Fakturasalg - når fungerer det ikke?

Fakturasalg er et flott verktøy, men det er noen situasjoner der det ikke fungerer, som f.eks. disse:

  • kjøperen bestrider kravet (les mer om omtvistet krav)
  • kjøperen har angrerett på det du har solgt og fakturert
  • fakturaen har veldig lang betalingstid
  • kjøperen er relatert til bedriften din, f.eks. når to bedrifter har samme eiere
  • kjøperen har for dårlig kredittverdighet

Det er også noen forskjeller mellom tilbyderne av fakturasalg med tanke på når i prosessen de er villige til å overta fakturaen: Noen vil kjøpe fakturaen før du sender den ut til kunden, andre etter at du har sendt den.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer