Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Forskjellen mellom egenkapital og likviditet


Hva er forskjellen mellom egenkapital og likviditet?

Likviditet er penger som du kan disponere her og nå, mens egenkapital er pengene som blir igjen dersom bedriften hadde både betalt ned all gjeld den har til andre og alle andre hadde betalt all gjeld de har til bedriften.

Om likviditet

Likvide midler er penger som bedriften kan bruke til å kjøpe noe med her og nå. Dette er typisk penger som står på bankkontoen, i gamle dager var dette penger i kassa eller i et pengeskap.

Det som er viktig å forstå er at disse likvide midler kan være “bedriftens egne midler” eller de kan være lånt fra andre, som f.eks. gjennom et banklån, eller ved at en leverandør har gitt bedriften 14 dager til å betale en regning.

Om egenkapital

Egenkapital er penger som bedriften eier selv. Noen av disse kan ligge tilgjengelig på bankkontoen, andre kan være lånt ut til en kunde som har fått 30 dager til å betale en regning fra bedriften, eller de kan være bundet opp i en datamaskin som bedriften har kjøpt og som står på kontoret, eller i varer som bedriften har på lager.

En måte å tenke på egenkapital på er å spørre seg hvor mye penger som hadde blitt igjen om man “med et tryllestav” kunne avslutte virksomheten “over natt” - ved å betale all gjeld, ved å få betalt inn all gjeld andre har til bedriften, og ved å selge alt bedriften eier.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer