Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Likvide midler


Hva er likvide midler?

Du har kanskje hørt om begrepet likviditet før, dette er et annet ord for betalingsevne. Kort sagt vil de likvide midlene i bedriften angi hvor god betalingsevne bedriften har. Slik at hvis bedriften har dårlige likvide midler, vil bedriften kunne få problemer med å betale sine forpliktelser som f.eks regninger. Denne artikkelen beskriver hvilke midler som er likvide og hvilke tiltak bedriften kan fatte for å bedre de likvide midlene.

Hva regnes som likvide midler?

De likvide midlene er kort forklart de midlene du på kort varsel kan ta ut av bedriften og betale ting med. Kontanter er naturligvis de aller mest likvide midlene, mens penger i banken følger tett etter. Kortsiktige investeringer i verdipapirer som aksjer regnes også som likvide midler, da disse kan omgjøres til penger raskt.

Hvordan kan bedriften bedre sine likvide midler?

Det er en rekke ting man kan gjøre for å bedre betalingsevnen i bedriften. Første bud er naturligvis å gjøre virksomheten mer lønnsom. Lønnsomhet skapes i at hver transaksjon danner en fortjeneste, altså et beløp som bedriften sitter igjen med etter salget. Her kan derfor to ting gjøres; øke prisen eller kutte kostnadene - eventuelt begge to. Ved å skaffe gode fortjenester per transaksjon, vil bedriften kunne oppleve at de sitter igjen med mer penger til å betale forpliktelser med og de har dermed bedret sine likvide midler. En annen mulighet er at bedriften henvender seg til en bank for å skaffe seg eller øke sin kassekreditt, noe som på kort sikt vil bidra til å bedre bedriftens likvide midler og dermed betalingsevne.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer