Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Hjemmekontor


Hva betyr det å ha hjemmekontor?

For de fleste betyr hjemmekontor at du jobber hjemmefra, enten fulltid eller i kombinasjon med et fast arbeidssted. Ordet har imidlertid også en juridisk definisjon i sammenheng med skatt.

Skattefradrag for hjemmekontor

For å få skattefradrag for hjemmekontor må kontoret være et rom som utelukkende brukes til inntektserverv. Du får for eksempel ikke skattefradrag dersom “kontoret” er et skrivebord som står i stua eller på soverommet.

Skatteetaten skiller mellom tre typer boliger:

  • Fritaksbehandlet bolig - Du får standardfradrag på 1 850 kr, eller fradrag for faktiske kostnader
  • Regnskapsbehandlet bolig - Du får fradrag for kostnader etter regler for bygninger som regnskapslignes
  • Leid bolig - Du får fradrag for kostnader som fordeles skjønnsmessig på boligdelen og hjemmekontoret

Viktig å forstå skattereglene!

Det er fort gjort å gå seg bort i skattereglene for hjemmekontor, og du bør sette deg godt inn i disse før du gjør dine valg. Du kan blant annet risikere å måtte betale skatt for den delen av boligen du brukte til hjemmekontor når du eventuelt selger boligen, selv om du oppfyller vilkårene for skattefritak av boligsalget.

Hjemmekontorforskriften

Hvis du driver for deg selv er det relativt rett frem å opprette det hjemmekontoret du selv foretrekker, men husk uansett å sette deg inn i skattereglene!

Hvis du skal ha hjemmekontor som ansatt i en bedrift, må dette skje i henhold til Arbeidstilsynets krav. Kravene og forklaringer finner du i det som heter Hjemmekontorforskriften.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer