Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Fradrag


Hva er fradrag?

Fradrag vil si penger du kan få tilbake for utgifter du har hatt som kan knyttes direkte til driften din. Mva- og skattefradrag utgjør de to viktigste fradragene.

Mva-fradrag

For at bedriften din skal kunne få mva-fradrag er du nødt til å registrere den i merverdiavgiftsregisteret, dette skal du gjøre når du når omsetningsgrensen på 50 000kr. Når bedriften er registrert her får du mva-fradrag for ting som kjøpes inn til driften, og i gjengjeld skal du legge på mva i prisen på varene du selger - som kreves inn på vegne av staten. Hver andre måned (for de fleste virksomheter), skal det leveres mva-melding. Her blir enten bedriften skyldig mva, eller får mva til gode - dette kommer an på forholdet mellom kjøp og salg. Har bedriften kjøpt mer enn den har solgt, får den mva til gode - og motsatt.

Skattefradrag

Bedrifter betaler skatt på overskuddet sitt; er overskuddet stort vil bedriften betale mer i skatt - og motsatt. Skattefradrag vil si at bedriften fører opp alle utgifter den har hatt som kan knyttes til driften, hvilket fører til et lavere bokført overskudd - populært kalt skattefradrag. Eksempler på slike utgifter kan være kjøp av forbruksmateriell til kontoret, kjøp av drivstoff til kjøretøy, avskrivninger av eiendeler osv. For at utgiftene skal kunne føres opp, er det viktig at bedriften beholder kvitteringer for kjøpene.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer