Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Konvertibelt lån


Hva er et konvertibelt lån?

Et konvertibelt lån er et lån der fordringshaveren (den som låner ut pengene) har rett til å kreve aksjer for pengene som ble lånt ut, eller at fordringen (gjelden) kan brukes til motregning av et aksjekjøp.

Eksempel:

  • Selskapet trenger egenkapital og inngår en avtale med en investor om et konvertibelt lån
  • Investorene låner ut pengene til selskapet, og har da rett til å konvertere lånet til aksjer i selskapet

Fordelen for selskapet med et konvertibelt lån er først og fremst det at det vanligvis avtales lave rentekostnader. Kanskje ønsker selskapet også at investoren skal komme inn på eiersiden, eller øke et allerede eksisterende eierskap.

Et konvertibelt lån kan også bli gunstig for investoren. Hvis selskapet går godt, kan investoren velge å konvertere lånet til aksjer. Går selskapet dårlig, er aksjene mindre verdt, og investoren kan velge å heller få tilbakebetalt lånet med renter.

Et konvertibelt lån må vedtas i generalforsamlingen

For at et selskap skal kunne ta opp et konvertibelt lån må generalforsamlingen beslutte dette med samme flertall som for en endring av vedtektene. Det er kun eksisterende aksjonærer, eller bestemte navngitte personer som kan tilbys avtalen. Generalforsamlingen skal også fastsette lånevilkårene (kan ikke bestemmes av for eksempel daglig leder eller styret).

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer