Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Merverdiavgift


Hva er merverdiavgift?

Merverdiavgift er en offentlig avgift som kreves inn på vegne av staten som går til å finansiere offentlige prosjekter. Det er en indirekte skatt da du “i teorien” velger selv om du vil betale den eller ikke, men den utgjør i praksis en betydelig utgift i de fleste konsumenters økonomi. Denne artikkelen tar deg gjennom det du trenger å vite om merverdiavgift, både som privatperson og næringsdrivende.

Hvem betaler merverdiavgift?

Du, jeg og alle andre privatpersoner i Norge betaler denne avgiften som en del av prisen på de fleste varer vi kjøper daglig. Hvis du har studert en faktura eller kvittering litt nøyere, så vil du kanskje ha lagt merke til at du har betalt forskjellige prosentsatser i merverdiavgift for forskjellige typer varer. La oss si du er innom en sportsforretning for å kjøpe deg en treningsjakke og en energibar, disse to varene ilegges ulik merverdiavgift - noe du kan se på kvitteringen etter du har kjøpt dem.

Det opereres hovedsakelig med 4 mva-satser for konsumvarer i Norge:

  • 0% - nullsats. Aviser, bruktbiler, bøker og kjøp fra utlandet.
  • 12% - lav sats. Persontransport, kinobilletter og leie av lokaler.
  • 15% - middels sats. Mat- og alkoholfrie drikkevarer.
  • 25% - høy sats. For alle praktiske formål; alle andre varer enn overnevnte.

Hva betyr merverdiavgift for din bedrift?

For deg som er næringsdrivende, så plikter du som hovedregel å betale merverdiavgift for salget ditt inn til staten. Dette skal derimot ikke utgjøre noen kostnad for bedriften, da du legger på en gitt prosentsats på salgsprisen av varene/tjenestene dine slik at bedriften samlet sett vil gå i null med hensyn til mva. Er du usikker på hvilken mva-sats som gjelder for det du selger, ta en titt på listen ovenfor eller undersøk nærmere på Skatteetatens nettsider.

Gitt at bedriften din har en årlig omsetning på over 50 000kr, plikter du som hovedregel å registrere deg i mva-registeret. Unntaket er dersom du primært selger eiendom, helse- eller undervisningstjenester. Dersom sistnevnte gjelder din bedrift, vil omsetningen din være det som heter unntatt mva.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer