Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

NUF


Hva er et NUF?

Utenlandske selskaper som ønsker å etablere en avdeling i Norge, må registrere det som heter et NUF. NUF står for norsk-registrert utenlandsk foretak og styres gjerne fra selskapet i hjemlandet, men må på lik linje som alle andre selskaper her til lands følge norsk lov.

Fordeler med NUF

Det kreves ofte mindre startkapital for å starte et NUF enn et AS, dette avhenger av hvilket land i utlandet selskapet registreres i. Registreringsavgiften til Foretaksregisteret er også billigere enn ved AS, da det kun koster 2 500kr å etablere et NUF. Det kreves heller ingen ekstern revisjon av årsregnskapet til et NUF.

Ulemper med NUF

I og med et NUF er registrert i to land, er det nødt til å forholde seg til to sett med lover og regel - noe som kan være tungvint. Det er også knyttet større skepsis mot NUF enn AS, noe som kan føre til at kunder og leverandører vil være mer reserverte mot å handle med deg.

NUF, skatt og merverdiavgift

Norsk-registrerte utenlandske foretak plikter som nevnt å forholde seg til norsk lov. Det vil si at den omsetningen som skapes i Norge, som hovedregel skal skattes av i Norge. Bedriften må følgelig også registrere seg i merverdiavgiftsregisteret dersom omsetningsgrensen overskrides. Dersom foretaket ikke drives fra en fast norsk adresse, trenger det også en mva-representant (med mindre foretaket styres fra Storbritannia eller EØS-landene).

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer