Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Panteattest


Hva er en panteattest?

En panteattest er en utskrift fra et register som viser hvem som har hjemmel (eier) en eiendom eller en annen registrerbar gjenstand. Noen steder brukes stavelsen pantattest (uten E).

Et typisk eksempel er attest fra grunnbok som viser hvem som eier en eiendom. Attesten vil også vise om det er heftelser på eiendommen eller gjenstanden. Et eksempel på heftelse er det pantet banken har på boligen din når de ga deg boliglån.

Hvor registreres pant?

Hvem som eier eiendom og eventuell pant i eiendommen registreres i Eiendomsregisteret. Eierskap og eventuell pant av andre objekter, for eksempel kjøretøy, registreres i det såkalte Løsøreregisteret. Begge registrene er underlagt Brønnøysundregistrene.

Den som har pant i eiendommen eller gjenstanden (som regel en bank), får utstedt et såkalt pantedokument fra registeret.

Slik får du panteattest

Det er ofte aktuelt å skaffe seg en panteattest i forbindelse med søk om lån, når et selskap skal selges, eller når selskapet forsøker å tiltrekke seg investorer.

Du kan bestille panteattest på denne siden hos Altinn, eller på denne siden hos Brønnøysundregistrene.

Panteattest på et organisasjonsnummer (attest for en bedrift) eller et personnummer (attest for privatperson) er gratis så lenge du bestiller den via Altinn eller Brønnøysundregistrenes nettbutikk. Attest som bestilles på telefon koster 181,- kr (pris per 2022).

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer