Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Aktivering


Hva er aktivering?

I sammenheng med regnskap bruker vi ordet aktivering når vi registrerer et innkjøp til bedriften som en eiendel. Et eksempel er dersom bedriften kjøper en bil. Bilen er et aktiva som har varig verdi, i motsetning til for eksempel en råvare som bedriften bruker til å produsere noe.

Eiendeler av varig verdi skal aktiveres i regnskapet, det vil si at kostnaden fordeles over flere år gjennom det vi kaller avskrivning.

Se kort forklaring hva aktivering er

Hva skal avskrives?

Dersom innkjøpet ditt oppfyller de følgende tre kravene, skal eiendelen avskrives:

  • Eiendelen skal brukes av bedriften
  • Innkjøpskostnaden er over 15 000 kroner
  • Levetiden er på minst 3 år

Hvorfor avskriver vi? Jo, fordi regnskapet skal gi et mer korrekt bilde av foretakets økonomi. Eiendelen du kjøpte taper seg vanligvis i verdi ettersom tiden går. Samtidig brukes eiendelene over lang tid, og da er det mest naturlig at kostnaden også fordeles på omtrent like lang tid.

Aktivering og avskrivning i Luca Regnskap

I Luca er det enkelt å aktivere eiendeler når du kjøper de inn. Da har du oversikt over alle eiendeler, og programmet hjelper deg med avskrivningen av hver enkelt. Avskrivning foretas i henhold til lover og regler, og du får fortløpende oppdatering av hvor lang tid som gjenstår på avskrivningen og hva regnskapsverdien er av eiendelene.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer