Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Aktiva


Hva er aktiva?

Når vi deler inn balansen, gjør vi dette gjennom å skille mellom eiendeler, egenkapital og gjeld. Venstre side i balansen omtales som debet, her finner vi bedriftens eiendeler - mens høyre side kalles for kredit og her kan bedriftens egenkapital og gjeld finnes. Aktiva er et annet ord for eiendeler, denne artikkelen forklarer dette nøyere.

Se vår korte forklaring på hva aktiva er

Hva inngår i bedriftens aktiva?

Bedriftens aktiva utgjøres av alle eiendelene som bedriften har. Generelt deler vi disse inn i omløpsmidler og anleggsmidler, hvor disse har ulik betydning for bedriften.

Omløpsmidlene i bedriften har, som navnet antyder, høy omløpshastighet og sirkulerer raskt inn og ut av bedriften. Disse eiendelene er likvide, eksempler på slike kan derfor være penger som bedriften har i banken, utestående beløp fra kunder (kundefordringer) eller aksjeinvesteringer som er ment for kortvarig eierskap.

Den andre eiendelskategorien er anleggsmidlene, disse har lav omløpshastighet og er ment for langvarig eierskap. Eksempler på slike er bygninger, maskiner eller andre driftsmidler som er forventet å være i bedriftens eie over lengre tid.

Aktiva oppsummert

Aktiva er rett og slett et annet ord for eiendeler, som vi igjen deler inn i omløpsmidler og anleggsmidler (eller likvide og illikvide aktiva om du ønsker å være ekstra teknisk på det). Merk at bedriftens aktiva er nødt til å være lik bedriftens passiva for at balansen skal stemme overens. Dersom balansen ikke stemmer overens, har det på et tidspunkt skjedd en feil i regnskapet som har ført til et slikt avvik.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer