Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Driftskostnad


Hva er en driftskostnad?

Som du helt sikkert har lagt merke til, så er det en del forskjellige type kostnader man opererer med i en bedrift. I resultatregnskapet deler vi gjerne disse opp i to hovedgrupper: driftskostnader og finanskostnader. Driftskostnader er for de aller fleste bedrifter den mest omfattende, da det kun er disse kostnadene som direkte kan knyttes til selve driften. Altså vil virksomheten til slutt opphøre dersom de ikke kan betale disse.

Se vår korte forklaring på hva en driftskostnad er

Hva regnes som driftskostnader?

Typiske driftskostnader er husleie, strøm, innkjøp av varer til videresalg og lønn til ansatte. Tenk på det slik: dersom det du betaler for skal forbrukes i direkte forbindelse med driften, da er det en driftskostnad. For handelsbedrifter utgjøres driftskostnadene primært av varekostnadene, mens for tjenestebedrifter vil lønnskostnadene utgjøre brorparten av driftskostnadene.

Driftskostnader sin betydning i resultatregnskapet

Når vi studerer resultatregnskapet til en bedrift, er det vanlig å dele disse inn i tre typer: driftsresultat, ordinært resultat før skatt og årsresultat. Driftsresultatet vil si summen av driftsinntekter som blir igjen etter at driftskostnadene er trukket fra. Av disse tre, er det gjerne driftsresultatet som forteller mest om virksomhetens økonomiske prestasjon for den aktuelle perioden. Sum av driftskostnader betyr altså mye for bedriftens resultat, det er derfor særdeles viktig at disse forsøkes redusert i den grad dette er mulig.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer