Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Fastlønn


Fastlønn er en fast avtalt lønn som bedriften (arbeidsgiveren) utbetaler til en ansatt. Betaler du fastlønn til ansatte, har du viktige plikter!

Fastlønn kan avtales månedlig (f.eks. 40 000 kroner per måned) eller årlig (f.eks. 480 000 kroner per år). Beløpet som avtales er et bruttobeløp, altså før skatt, som vil trekkes fra fastlønn.

Se vår korte forklaring på hva fastlønn er

Forskjeller mot andre lønnsarter

Den viktigste forskjellen mellom fastlønn og andre lønnsarter, som f.eks. timelønn eller bonus, er at lønnen er nettopp “fast” - den skal komme “uansett” så lenge som den ansatte jobber og er ikke avhengig av en timeliste (som f.eks. med timelønn) eller av å nå ekstraordinære resultater (som f.eks. med en bonus).

Plikter - skatt, rapportering og feriepenger

I de fleste tilfellene er fastlønn skattepliktig. Arbeidsgiveren må da hente inn den ansattes skattekort, trekke skatt fra fastlønnen, og betale skattetrekk til Skatteetaten.

Det er lovpålagt for arbeidsgiveren å rapportere fastlønn inn til Skatteetaten og NAV, via a-meldingen til Altinn.

Fastlønn telles vanligvis med når feriepenger skal beregnes.

Slik betaler du ut fastlønn

I Luca Regnskap er fastlønn en lønnsart som du enkelt kan legge til på ansatte og kjøre lønn på. Da beregner systemet skattetrekk og arbeidsgiveravgift for deg, og hjelper deg med a-meldingen og feriepenger. Og selvfølgelig blir alt regnskapsført automatisk! Se vår guide til lønnskjøring.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer