Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Finansinntekter og -kostnader


Hva er finansinntekter og -kostnader?

En bedrift kan ha flere forskjellige inntektskilder og kostnadstyper. Finansinntekt og-kostnad er blant disse, denne artikkelen forklarer deg det du trenger å vite om de.

Finansinntekter

Dette lar seg enklest forklare med et eksempel, så her følger ett. Bedriften din har aksjer i et annet selskap, i dette selskapet betaler de ut utbytte til eierne ved slutten av regnskapsåret. Inntekten bedriften får når den mottar utbytte fra selskapet, skal føres opp som en finansinntekt i resultatregnskapet. Finansinntekter er typisk inntekter som kommer fra renter, eller som i overnevnte tilfelle, fra en kapitalplassering. Renteinntekter kan du også komme borti, f.eks. dersom en kunde er sen med betaling og du legger på forsinkelsesrenter på fakturaen.

Finanskostnader

Finanskostnader utgjøres ofte av rentekostnadene. I motsetning til renteinntekter, er rentekostnader svært vanlige for de fleste bedrifter. Dersom bedriften har lån i banken eller i annen kredittinstitusjon, vil den betale renter på disse lånene. Andre eksempler på finanskostnader er purregebyrer og gebyrer ved saksbehandling.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer