Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Utbytte


Hva er utbytte?

Når et aksjeselskap går i overskudd, har det hovedsakelig to steder å gjøre av disse pengene: Det ene er at overskuddet føres over til selskapets egenkapital, altså at pengene tilbakeholdes og brukes til å bygge opp verdien i selskapet. Det andre er at deler av overskuddet deles ut til eierne, aksjonærene, i selskapet. Sistnevnte kalles utbytte og deles gjerne ut for å holde på selskapets investorer.

Se vår korte forklaring på hva utbytte er

Hvor mye utbetales i utbytte?

Beløpet som eierne mottar i utbytte varierer etter hvor stor eierandel den enkelte eier har i selskapet. Jo større eierandel, desto større utbytte vil parten motta.

Hvilke typer utbytte finnes?

Det finnes 3 typer utbytte:

  1. Ordinært utbytte - Den ordinære (årlige) generalforsamlingen fastsetter årsregnskapet, vanligvis på våren. I forbindelse med det kan generalforsamlingen velge å fastsette ordinært utbytte.
  2. Ekstraordinært utbytte - Det er mulig å avholde en ekstraordninær generalforsamling som fastsetter ekstraordinært utbytte, altså utenom den vanlige årlige arsavslutningen.
  3. Tilleggsutbytte - Har du hatt overskudd i selskapet ditt tidligere i tidligere år som ikke ble tatt ut som utbytte? Da kan du ta ut slike overskudd senere som tilleggsutbytte.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer