Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Hovedbok


Hva er hovedboken?

I regnskapet ditt er hovedboken rett og slett en liste over alle registrerte transaksjoner, sortert etter regnskapskonto som disse er ført på. Eller enda enklere: hovedboken viser alle dine transaksjoner sortert etter kategorier, kategori for kategori.

Hver konto vises for seg, etter hverandre, og for hver konto vises alle transaksjoner som ligger på denne kontoen.

Når du ser på hovedboken, så vises den alltid for en tidsperiode. Denne tidsperioden kan være f.eks. fra bedriftens oppstart til idag, eller kun for det pågående året, eller for fjoråret, eller et annet valgt tidsrom.

Hva bruker man hovedboken til?

Du som fører regnskapet ditt for en liten bedrift trenger vanligvis ikke forholde deg til hovedboken i det hele tatt. Den føres jo automatisk basert på de opplysningene som du registrerer i regnskapsprogrammet. Og det finnes andre rapporter som forteller deg mer om hvordan det går med bedriften din - f.eks. resultatrapporten eller balansen.

En regnskapsfører kan bruke hovedboken til å kontrollere regnskapet ditt, og myndighetene kan bruke hovedboken til samme formål. Og det er nok lovpålagt at du kan vise fram en hovedbok.

Hvorfor heter det hovedboken?

Begrepet hovedboken er nok fra tiden der man førte regnskap i store bøker. Hovedboken var boken der transaksjoner ble ført sortert etter regnskapskonto.

Hovedboken i regnskapsprogram

Et skybasert regnskapsprogram fører hovedboken automatisk for deg basert på de transaksjonene som du registrerer. Luca Regnskap finner du hovedboken i hovedmenyen under “Regnskap”. Der kan du også velge å vise hovedboken f.eks. kun for en bestemt tidsperiode, og du kan finne frem til de konkrete transaksjonene som er bokført på en regnskapskonto.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer