Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Regnskapsfører


Hva er en regnskapsfører?

Teknisk sett kan jo alle som fører regnskap kalle seg regnskapsfører. Men, det er noe helt annet å ha autorisasjon som regnskapsfører. Til det kreves det blant annet lang utdanning og tilstrekkelig praksis, i tillegg til god økonomisk vandel, riktig bostedsadresse, og så videre.

Autorisert regnskapsfører

For å bli autorisert regnskapsfører må du ha fullført bachelorgrad eller høyere innen regnskap og revisjon eller økonomi og administrasjon, med spesialisering i regnskap og skatterett. Du må også ha minimum 2 års relevant praksis i faget innenfor de siste 5 årene. Regnskapsførere må holde seg faglig oppdaterte, og etterutdanning er vanlig.

Det er Finanstilsynet som gir autorisasjon, og du kan lese mer om kravene på deres nettsider.

Krav når du setter bort regnskapsføringen

Du kan føre regnskapet selv, og du kan ansette omtrent hvem som helst til å gjøre jobben for foretaket ditt. Det du ikke står fritt til å gjøre er å sette bort regnskapsføringen til andre firma. Så snart jobben går utomhus må regnskapsføreren ha autorisasjon.

Regnskapsførere som driver for seg selv må ha autorisasjonen, og regnskapsbyråene må ha en ansvarlig daglig leder med autorisasjon.

Du plikter å melde fra til Foretaksregisteret hvis du setter bort hele eller deler av jobben. Det gjør du gjennom Samordnet registermelding, og på forhånd kan du sjekke i Finanstilsynets virksomhetsregister om firmaet du valgte har autorisasjon.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer