Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Import


Hva er import?

Import er varer eller tjenester som føres fra utlandet og inn i landet. Varer og tjenester som går andre veien, det vil si ut av landet, kalles eksport. Vi bruker også begrepene innførsel om import, og utførsel om eksport.

Eksempler på import:

  • Du selger sokker i nettbutikken din, og sokkene kjøper du fra en produsent i Italia og importerer de til Norge
  • Du kjøper en bil i Tyskland og får den transportert til Norge slik at du kan bruke den her

De fleste varer kan importeres

Restriksjonene for import av varer er langt mindre omfattende enn for eksport av varer. Du kan importere det aller meste uten tillatelse eller importlisens, men med visse unntak.

Deklarasjon og toll

Importen skal i alle tilfeller deklareres, det vil si du må informere Tolletaten om hva det er du fører inn i landet. Vanligvis er det selskapet som står for transporten av varene som tar seg av deklarasjoner.

Basert på deklarasjonen av importen vil Tolletaten beregne eventuell toll og avgift.

Mva på import av varer

Som en hovedregel skal det beregnes mva på alle varer som importeres til Norge. Det er også særavgifter på enkelte produkter som kommer i tillegg, for eksempel alkohol og tobakk.

Grunnlaget for mva er basert på tollverdien, som på sin side er det du betalte for varen pluss transportkostnader, forsikring, tollavgift og lignende.

Hvordan du fører dette i Luca Regnskap kommer an på om selskapet ditt er mva-pliktig eller ikke mva-pliktig.

Mva på import av tjenester

Husk at det også kan være tjenester kjøpt i utlandet som er mva-pliktige. Hvis du er næringsdrivende må du sa beregne norsk mva på dette selv, og dette skal med i mva-meldingen som rapporteres til Skatteetaten.

Les mer hos Altinn om mva og andre avgifter på import.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer