Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Obligasjonslån


Hva er et obligasjonslån?

Teknisk sett er alle obligasjoner en form for lån, men begrepet obligasjonslån har likevel en bestemt betydning som gjør at lånet skiller seg fra vanlige obligasjoner.

  • Obligasjon – Utstedes til en bestemt bank, et selskap eller en person
  • Obligasjonslån – Et lån som er sammensatt av flere enkeltlån. Hvert enkelt lån kan omsettes fritt i markedet

Normalt skal hele lånebeløpet på et obligasjonslån tilbakebetales ved forfall, og ikke i løpende avdrag. Rentene kan betales enten løpende eller ved forfall, eller når obligasjonene selges i markedet.

Obligasjonslån som finansiering

Obligasjonslån er en måte for selskaper og offentlige virksomheter å skaffe midler på. For eksempel kan flyselskapet Norwegian utstede obligasjoner som selges på obligasjonsmarkedet.

Obligasjonene kjøpes av forskjellige investorer, og Norwegian får dermed finansieringen de er ute etter. De som eier obligasjonene får tilbake pengene de låner ut, med renter, når obligasjonen innløses eller selges til en annen part.

Renter på obligasjonslån

Ofte blir rentene på et obligasjonslån bestemt av markedet, i stedet for at rentene fastsettes eller tilbys av selskapet som utsteder obligasjonslånet.

Måten rentegevinsten kommer på varierer, og det er vanlig at fortjenesten for den som kjøper obligasjonen kommer først når obligasjonen innløses.

Eksempel:

  • Obligasjonen forplikter utsteder til å tilbakebetale 100 000 kroner om 2 år (pengene lånes i 2 år og lånet innløses på en bestemt dato)
  • Obligasjonen selges i markedet til 90 000 kroner
  • Renten på obligasjonslånet blir dermed 100 000 / 90 000 – 1 = 11%

Hvis obligasjonen hadde blitt solgt til en høyere pris, for eksempel 95 000 kroner, ville rentene som kjøperen tjener blitt lavere.

Et obligasjonslån kan også ha flytende renter som avhenger av markedsrenten, og der rentene betales for eksempel månedsvis eller kvartalsvis.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer