Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

SAF-T


SAF-T er en standard for hvordan regnskapet til en bedrift kan lagres og utveksles i en fil.

Hvorfor finnes SAF-T?

Alle regnskapssystemer pleier å lagre regnskapsdata på forskjellige måter. Blant annet er kontoplanen for regnskapskonti ofte forskjellig. Så har myndighetene kommet på banen - og ikke bare i Norge. De ville ha en enklere måte å samle inn og kontrollere regnskap fra bedrifter på, og har derfor utviklet denne standarden, SAF-T Regnskap (engelsk: standard audit file - tax).

Hva ligger i filene?

SAF-T-filene inneholder en bedrifts regnskap på en strukturert måte. Konkret i filene ligger informasjon:

  • om bedriften selv
  • om bedriftens kunder og leverandører
  • om bedriftens regnskap, journaler, og posteringer

Må jeg gjøre noe med SAF-T?

Nei, du trenger egentlig ikke gjøre noe med det. Dersom myndighetene skulle komme til bokettersyn hos deg, så må du nok utlevere en SAF-T-fil - det gjør du ved å trykke på en knapp i regnskapssystemet.

Det som myndighetene har pålagt deg er at regnskapssystemet du bruker støtter nettopp denne muligheten til å ta ut en fil etter SAF-T-standarden. Og det kan du selvfølgelig gjøre i Luca Regnskap.

Hva kan jeg bruke SAF-T til?

Du leverer en SAF-T-fil til myndighetene dersom de ber deg om det - men kan du også bruke SAF-T til noe nyttig for deg selv? Ja, det kan du! Dersom du vil bytte fra et annet regnskapsprogram til Luca Regnskap, så kan du enkelt gjøre det ved å laste ned en SAF-T-fil fra ditt gamle regnskapsprogram, og så laste det opp i Luca Regnskap. Vi har skrevet en liten guide til dette.

Teknisk informasjon

Dersom du er spesielt interessert, kan du lese mer om SAF-T hos Skatteetaten.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer