Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Postering


Hva er en postering?

Et regnskap utgjøres av et utall forskjellige transaksjoner. Når du for eksempel utbetaler lønn til ansatte, er dette en egen transaksjon som føres på egne kontoer i regnskapet. Ordet postering betyr altså det samme som oppføring, denne artikkelen forklarer dette nøyere og viser noen eksempler på postering.

Teorien bak postering

Postering tok form i Italia allerede på 1500-tallet gjennom prinsippet om dobbelt bokholderi. Dette prinsippet sier at enhver transaksjon skal føres minst to steder i regnskapet og at beløpet av debet posteringer skal være lik beløpet av kredit posteringer. En sak har alltid to sider, når du kjøper eller selger noe i bedriften din skal altså denne hendelsen ha minst én motkonto som transaksjonen også skal posteres i.

Postering i praksis: Eksempler

Hendelse #1: Kjøp av varer til videresalg for 10 000kr (inkl mva) på kreditt.

Debet, varekjøpskonto: 8 000kr

Debet, inngående mva: 2 000kr

Kredit, leverandørgjeld: 10 000kr

Hendelse #2: Betaling av varene du kjøpte på kreditt.

Debet, leverandørgjeld: 10 000kr

Kredit, bankinnskudd: 10 000kr

Som illustrert i den første transaksjonen, er det ofte at en transaksjon må posteres flere steder. Ved utbetaling av lønn for eksempel, kan denne ene transaksjonen ha over 10 (!!) kontoer som skal involveres i transaksjonen. Dette trenger du som kunde i Luca Regnskap heldigvis ikke bekymre deg over, da dette håndteres automatisk i vår lønnsmodul.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer