Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Bokettersyn


Hva er bokettersyn?

Du som driver din egen bedrift vil høyst sannsynlig komme til å oppleve bokettersyn opptil flere ganger. Dette er en vanlig rutinekontroll av regnskapet ditt som utføres av skatteetaten, den kommer altså ikke som resultat av at du har gjort noe galt. Denne artikkelen forklarer nærmere hva bokettersyn er, hva som undersøkes og hvilke konsekvenser det kan få hvis kontrolløren finner uklarheter i regnskapet ditt.

Se vår korte forklaring på hva bokettersyn er

Hvorfor utføres bokettersyn?

Bokettersyn har som hensikt å hindre at bedrifter driver ulovlig økonomisk aktivitet. Tidligere var det vanlig at det ble utført kontroll av bedrifter sine regnskap hvert sjuende år. Dette er det mer eller mindre slutt på nå og det har heller blitt vanligere at det blir sjekket mindre poster som f.eks merverdiavgift og lønnsartregister - men med jevnere mellomrom.

Hvordan utføres bokettersyn?

Når kontrolløren skal utføre kontroll av regnskapet ditt, vil du som eier av selskapet få en melding i Altinn. Her vil du komme i kontakt med en revisor, som vil be deg om å sende inn regnskapsdokumentasjon for selskapet ditt opptil 3 år tilbake i tid og at du svarer på noen spørsmål vedrørende driften din. Regnskapsdokumentasjonen sender du i en SAF-T fil som inneholder hovedboken, lønnsartregisteret, bilagshistorikken, kunde- og leverandørreskontroen din.

Utvidet bokettersyn

Dersom skatteetaten vil gå grundigere til verks i regnskapet ditt, kan de kreve noe som heter utvidet bokettersyn. Dette kan forekomme på ulike måter, men det er ikke nødvendigvis slik at du har gjort noe galt for at dette kreves av deg. Det er nemlig vanlig at skatteetaten tar stikkprøver av bedrifter for å gjennomføre en grundigere kontroll av disse. En annen forklaring er at skatteetaten har rettet fokuset mot en spesifikk bransje som bedriften din tilfeldigvis opererer innenfor - og at du av den grunn blir bedt om å vise frem fullstendig regnskapshistorikk. Den siste måten utvidet bokettersyn kan forekomme på, er at revisoren finner noen uklarheter i regnskapet ditt ved det vanlige bokettersynet - og derfor får behov for grundigere inspeksjon.

Felles for alle måtene er at du vil bli bedt om å legge frem fullstendig regnskapsdokumentasjon for opptil 10 år tilbake. Det kan også bli aktuelt å avtale et møte med kontrollørene hvor dere i fellesskap går gjennom regnskapet ditt nøyere.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer