Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Skattemelding for næringsdrivende


Hva er skattemelding for næringsdrivende?

Forskjellen på en skattemelding for næringsdrivende og skattemelding for privatpersoner er at førstnevnte brukes for de som driver næringsvirksomhet.

Meldingen brukes dermed av de som driver aksjeselskap (AS), enkeltpersonforetak (ENK) eller ansvarlig selskap (ANS eller DA). Fristen for innlevering er 31. mai hvert år.

Bør leveres fra et regnskapssystem

Skatteetaten anbefaler at skattemeldingen for næringsdrivende leveres fra et godkjent regnskapssystem. Innleveringen blir da enklere både for etaten og for den som leverer. Du sparer tid og risikoen for feil er lavere.

Forskjellige vedleggsskjema

I forbindelse med en moderniseringsprosess ho Skatteetaten, er det nå en ny og forenklet skattemelding som skal leveres. I tillegg er alle tilleggsskjemaene i ferd med å fases ut.

Enkeltpersonforetak, ANS og DA levere nå en såkalt næringsspesifikasjon som er inkludert i skattemeldingen. Der oppgis alle skatteforhold som er tilknyttet næringsvirksomheten.

Mange aksjeselskap kan også levere næringsspesifikasjon, men per 2022 velger de fleste skattemelding pluss såkalt næringsoppgave 1 eller 2. Innen 2024 planlegger Skatteetaten at også alle AS benytter næringsspesifikasjon.

Hvem må levere skattemelding for næringsdrivende?

Hvis du drev et AS, ENK, ANS eller DA i inntektsåret må denne skattemeldingen leveres. Det samme kan gjelde også dersom du har lagt ned foretaket. Så lenge skattemelding for næringsdrivende er det du mottok fra Skatteetaten, må meldingen benyttes, uavhengig om det var omsetning eller aktivitet i foretaket i det aktuelle inntektsåret.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer