Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Næringsspesifikasjon


Hva er næringsspesifikasjon?

Når enkeltpersonforetak og aksjeselskap sender inn skattemelding i forbindelse med årsoppgjøret, skal næringsinntektene oppgis i egne skjema. Frem til nå har Skatteetaten brukt det som heter næringsoppgave til denne biten, sammen med en rekke tilleggsskjema (RF-skjema).

I forbindelse med en moderniseringsprosess har etaten innført det som heter næringsspesifikasjon, og dette skjemaet erstatter næringsoppgave og de over 60 tilleggsskjemaene.

Se vår korte forklaring på hva næringsspesifikasjon er

Næringsspesifikasjon gjelder både AS og ENK

For enkeltpersonforetak er endringen allerede foretatt, og for skatteåret 2021 kunne alle ENK levere næringsspesifikasjon.

Per i dag kan de fleste aksjeselskap velge om de ville levere næringspesifikasjon eller næringsoppgave (gjelder skatteårene 2021 og 2022). Fra og med skatteåret 2023 bortfaller næringsoppgaven helt, og alle AS må da levere næringsspesifikasjon.

I Luca Regnskap har vi implementert næringsspesifikasjon for både ENK og AS. Enklere for bedriftene, og enklere for Skatteetaten.

Lavere risiko for feil i skattemeldingen

Skatteoppgjøret blir ikke bare enklere for både Skatteetaten og for bedriftene. Risikoen for feil blir også betydelig lavere. Når du leverer skattemelding og næringsspesifikasjon fra Luca Regnskap, kan Skatteetaten validere tallene før du sender inn. Dermed slipper du potensielle rettinger i etterkant, med innsending av nytt skjema og masse bortkastet tid.

Regnskapsprogrammet kan også fylle ut næringsspesifikasjonen automatisk og korrekt, slik at du slipper å gjøre dette manuelt via Skatteetatens nettside.

Les mer i vår artikkel om den nye skattemeldingen for næringsdrivende.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer