Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Utgående mva


Hva er utgående mva?

I Norge betaler vi en indirekte skatt som heter merverdiavgift. Merverdiavgift beregnes ved en gitt prosentsats av salgsprisen for en vare eller tjeneste, og avgiften kreves inn på vegne av staten ved salg av disse. Vi skiller mellom inngående og utgående mva, denne artikkelen forklarer hva utgående mva er.

Når du har solgt en vare til en kunde, må du dele beløpet som kunden betaler inn i salgsinntekt og utgående mva. Salgsinntekten er den inntekten som bedriften i realiteten mottar fra salget, mens utgående mva er beløpet som bedriften får inn ved innkreving av merverdiavgift. Beløpet av utgående mva befinner seg kun i bedriften midlertidig, da dette beløpet skal betales inn til staten i mva-oppgjørene hver andre måned.

Se vår korte forklaring på hva utgående mva er

Hvor mye skal bedriften min kreve inn i utgående mva?

Mva-satsen du skal bruke avhenger av hvilken næring du opererer i, men de aller fleste varer og tjenester faller inn under ordinær mva-sats på 25%. Det vil si at hvis du skal selge en vare med ordinær salgspris på 100kr, blir du nødt til å legge til 25kr på dette beløpet før du gjennomfører salget.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer