Bokføre kun inngående mva

Generelt om bokføring av inngående mva

Når du registrerer en utgift for en virksomhet som er mva-registrert vil du ofte kreve mva-fradrag på utgiften. For eksempel - Du får en faktura på 1 000 kroner inklusive 25% mva - da vil programmet hjelpe deg med å bokføre en kostnad på 800 kroner, pluss inngående mva på 200 kroner.

Bokføring av kun mva

I noen sjeldne tilfeller vil du derimot kun bokføre inngående mva.

I noen andre regnskapsprogrammer kan du bokføre inngående mva direkte, f.eks. på konto Konto: 2710 (Inngående merverdiavgift, høy sats). Vi har en sperre i systemet mot det, siden vi har opplevd at denne valgmuligheten ofte førte til feil.

Istedenfor kan du løse dette som følgende:

• Du oppretter/registrerer en utgift som vanlig
  • Du velger “Fordel utgiften over flere kontoer”, slik at du får opp feltene som gjelder kostnadskonto og mva-behandling dobbelt.
  • Så velger du hele beløpet på den første linjen, med 25% mva-fradrag
  • På den andre linjen velger du samme kostnadskonto, ingen mva-fradrag, og du skriver inn beløpet uten mva som et negativt tall.
  • Når du har bokført utgiften kan du sjekke journalen for å sikre at inngående mva ble ført riktig.

Eksempel

• Du har fått en faktura på 1000 kroner inklusive mva, og vil kun bokføre 200 kroner i inngående mva
  • Du velger 1000 kroner som beløp på den første linjen, med 25% mva-fradrag
  • Du velger -800 kroner som beløp på den andre linjen, uten mva-fradrag
  • Journalen vil da vise at du kun har bokført 200 kroner på konto 2710 (Inngående merverdiavgift, høy sats)