Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Bokføring


Hva er bokføring?

Et regnskap utgjøres av et utall forskjellige transaksjoner. Når du for eksempel utbetaler lønn til ansatte, er dette en egen transaksjon som føres på egne kontoer i regnskapet. Denne artikkelen forklarer dette nøyere og viser noen eksempler på bokføring.

Teorien bak bokføring

Bokføring tok form i Italia allerede på 1500-tallet gjennom prinsippet om dobbelt bokholderi. Dette prinsippet sier at enhver transaksjon skal føres minst to steder i regnskapet og at beløpet av bokføringene på debetsiden skal være lik beløpet på kreditsiden. En sak har alltid to sider, når du kjøper eller selger noe i bedriften din skal altså denne hendelsen ha minst én motkonto som transaksjonen også skal bokføres i.

Bokføring i praksis: Eksempler

Hendelse #1: Kjøp av varer til videresalg for 10 000kr (inkl mva) på faktura.

Debet, varekjøpskonto: 8 000kr

Debet, inngående mva: 2 000kr

Kredit, leverandørgjeld: 10 000kr

Hendelse #2: Betaling av fakturaen for varene du kjøpte.

Debet, leverandørgjeld: 10 000kr

Kredit, bankinnskudd: 10 000kr

Som illustrert i den første transaksjonen, er det ofte at en transaksjon må bokføres flere steder. Ved utbetaling av lønn for eksempel, kan denne ene hendelsen ha over 10 (!!) kontoer som skal involveres i transaksjonen. Dette trenger du som kunde i Luca Regnskap heldigvis ikke bekymre deg over, da dette håndteres automatisk i vår lønnsmodul.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer